19 sep Sötpotatis- och bovetelimpa med pistaschnötter
Bovete liknar ett sädesslag men är en ört som är naturligt fri från gluten. Inom rawfood är bovete populärt eftersom det innehåller viktiga mineraler som magnesium och samtliga essentiella aminosyroror. Det rör sig om åtta olika essentiella aminosyror, som vi måste få i oss genom kosten vid samma måltid. Bovete är därför en bra källa till protein. Denna ört innehåller viktiga fibrer, men till skillnad från till exempel vete är den lättsmält. Bovete och sötpotatis är en bra och god smakkombination. Sötpotatis är en näringsrik rotfrukt och en bra A-vitaminkälla. Pistaschnöt är ingen nöt utan ett hälsosamt och näringsrikt frö.
Att baka glutenfritt kräver en kladdig deg för att den ska bli god och saftig!
Ingredienser
4 dl kolsyrat vatten
3 dl bovetemjöl
3 dl boveteflingor
1 dl torkade dadlar
300 g sötpotatis
3 dl sötpotatisvatten
2 dl pistaschnötter (ej blötlagda)
2 msk psyllium husk
3 dl sötpotatismjöl och/eller tapiokastärkelse (även potatismjöl går bra)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
(3 tsk stött anis eller kummin)
3 msk olivolja
olivolja till formen
vita skalade sesamfrön eller vallmofrön
Gör så här
- Blanda kolsyrat vatten, boveteflingor och bovetemjöl i en bunke. Låt stå över natten
- Sätt ugnen på 175 °C
- Olja en brödform ca 1 ½ liter och strö botten med ett lager sesamfrön eller vallmofrön
- Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka sötpotatisen mjuk. Häll 3 dl av sötpotatisvattnet i bunken med bovete. Låt sötpotatisen svalna. Mixa sötpotatisen och dadlarna till en puré
- Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke
- Blanda ner purén och de övriga ingredienserna i bunken med bovetet
- Blanda degen med elvisp ca 5 minuter
- Häll smeten i brödformen (1 ½ liter) (strö ev över mer vallmofrön)
- Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 1 ¼ timme – känn med en sticka att det känns klart
- Låt brödet svalna något innan det skärs upp
- Skär upp brödet och frys in
Smaklig spis!