18 aug Krämig Quinoa goreng med kokossmak
Nasi goreng är en indonesisk eller malaysisk risrätt som innehåller olika grönsaker och ibland kyckling. Nasi betyder ris på indonesiska och goreng betyder stekt. Quinoa goreng är ett annat gott och hälsosamt alternativ. Dessutom är rätten enkel och väldigt snabblagad, 15-20 minuter beroende på om du har kokt Quinoa eller behöver koka den. Utan kyckling är denna variant ett bra alternativ för dig som vill äta vegetariskt.
4 dl färdigkokt Quinoa (gärna röd alt blandade färger).
1 dl (fryst) majs
1-2 dl (frysta) gröna ärtor
1 silverlök
200 g blomkål (eller broccoli)
1 msk kokosolja
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
(eventuellt ½ tsk mald koriander)
½ burk kokosmjölk (gärna Kung Markatta utan tillsatser och Bisfenol)
1 nypa flingsalt
(eventuellt stekt kyckling i bit)
- Koka Quinoa (ca 2 dl) om du inte redan har färdigkokt Quinoa (ca 4 dl) i kylen eller frysen.
- Koka den frysta majsen ett par minuter och häll bort kokvattnet.
- Dela blomkålen i mindre bitar.
- Ta fram en gryta eller kastrull och tillsätt kokosoljan. Smält oljan och tillsätt kryddorna, som får steka på svag värme någon minut.
- Hacka löken och tillsätt den i kryddblandningen, fräs löken på svag värme någon minut.
- Tillsätt kokosmjölken och blomkålen som får koka någon minut.
- Häll i den färdigkokta Quinoan och majsen. Rör om ordentligt.
- (För den som önskar kyckling i rätten kan tillsätta den och röra om)
- Häll i de frysta ärtorna (2 dl för det vegetariska alternativet för att öka mängden protein i rätten) och saltet. Rör om ordentligt så att ärtorna tinar ordentligt.
- Smaka av och tillsätt mer salt om så önskas.
Blomkål och dess släktingar broccoli, brysselkål, grönkål, savoykål, vit- och rödkål innehåller svavelhaltiga föreningar som sägs motverka cancer. Kål bör ångkokas eller kokas lätt i uppkokt vatten för att bibehålla så många antioxidanter som möjligt. Ät också rå kål, eftersom vissa antioxidanter är värmekänsliga. Antioxidanter skyddar dina celler.
Smaklig spis!