28 mar inflammationsdämpande kost
Vad innebär antiinflammatorisk kost? Kan antiinflammatorisk kost ta bort alla sjukdomar och värk? Hur kan du maximera din hälsa med antiinflammatorisk kost? Vilka födoämnen skapar inflammation?
Alla behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att fungera och må bra! Hur mycket energi och näringsämnen som just du behöver beror på kön, ålder, din hälsa och hur mycket du rör dig. Att äta nyttigt är en fråga om balans. Det är vad du äter, hur mycket samt hur ofta du äter som påverkar din hälsa på kort och lång sikt. Din kost kan skapa låggradiga inflammationer i kroppen.
Inflammationer är en del i immunförsvaret, bl a aktiveras så kallade cytokiner. Inflammatoriska cytokiner ökar med en negativ livsstil: fysisk inaktivitet, förorenad luft, dålig kost (sjukmanskost), högt energiintag, stress, för lite sömn & återhämtning. Detta skapar en låggradig inflammation utan infektion. Denna låggradiga inflammation är inget som vi kan gå till vårdcentralen och mäta. Denna låggradiga förhöjning mäts endast i forskningssammanhang.
Låggradig inflammation påverkar din hälsa negativt: Din ork och livsglädje. Den ökar värk som är påverkad av inflammationer och kan skapa en för genomsläpplig tarmslemhinna (läckande tarm). På sikt skapar denna låggradiga inflammation en rad olika men allvarliga sjukdomar.
Sjukmanskost upprätthåller en ökad andel skadliga inflammationer i kroppen: snabba kolhydrater, skadliga fetter, tomma kalorier (stor andel energi, obalanserad energi låg andel näringsämnen, avsaknad av viktiga vitaminer, mineraler & antioxidanter).
Undvik eller minska:
- Socker, sötningsmedel
- Sockrade livsmedel
- Läsk, saft, juice
- Godis, kakor, bakelser, glass
- Pommes frites, chips
- Vitt bröd, vit pasta, vitt ris
- Cornflakes
- Charkuterier
- Tillsatser
- Processad mat
- Transfetter (Industriellt)
- Härdade fetter (margarin)
- Mättade fetter
- Majs- & solrosolja
- Rött kött – fläsk, nöt, lamm
Principen för en inflammationsdämpande kost
Kost som stärker friskprocesserna i kroppen och minskar antalet inflammationer. Mat med läkande krafter. Motverkar sjukdomar och fördröjer åldrandet.
- näringstät; rik på vitaminer, mineraler & antioxidanter
- hel, ren & naturlig kost
- ökad andel Omega 3, exempelvis fet fisk, kallpressade oljor, frön och nötter
- långsamma kolhydrater
- magert protein
- grönsaker, bär och frukt
- hälsosam mängd energi
Även tillagningssättet har stor betydelse för om maten ökar inflammation i kroppen. Hög upphettning ökar mängden dysfunktionella proteiner i maten som ansamlas i kroppen.
Att sträva mot en bra livsstil påverkar din livsenergi. Du kommer orka mer om du väljer att äta bra och röra på dig varje dag. Du själv kan påverka dina Livsstilsval.
Hälsa är lycka!
Åsa Carbeskär
Diplomerad Friskvårds- och kostkonsult med kognitiv inriktning
www.livsstilsvagledning.se
Foto: Freepik