25 dec Grönkålspesto för din hälsa
För många innebär julen en hel del mat. Den klassiska julmaten består oftast av skinka, köttbullar, korv mm. Vi får genom julmaten lätt i oss en för stor mängd mättade fetter. En dag som denna kan vara bra att plussa på med antiinflammatorisk mat. Fyll på med mycket grönbladiga grönsaker och bra fetter. I detta recept har jag valt att använda olivolja och macadamianötter som båda innehåller bra fetter. För att öka på mängden protein har jag valt att använda gröna ärtor och macadamianötter. Denna grönkålspesto tar max en kvart att laga till.
Ingredienser
100 g grönkål
150 g gröna ärtor
100 g macadamianötter
½-1 dl olivolja (Virgin)
1 nypa flingsalt (med jod)
2-3 vitlöksklyftor
300 g pasta (exempelvis rispasta)
Gör så här
Koka upp vatten i två kastruller. Skölj och ta bort de hårda delarna på grönkålen. Hacka kålen grovt. Skala vitlöksklyftorna. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll ner gröna ärtor och grönkål i den andra kastrullen med kokande vatten. Ta bort kastrullen från platten. Häll bort kokvattnet. Grönsakerna hälls över i en matberedare med kniv. Tillsätt macadamianötterna (gärna blötlagda), olivoljan (börja med en ½ dl), vitlöksklyftorna och en nypa flingsalt. Mixa peston till en krämig konsistens. Tillsätt mer olja om peston önskas lite krämigare. Tillsätt peston till pastan och rör om. Servera tillsammans med en råkostsallad.
God fortsättning på julhelgen!
Smaklig spis!